możesz dać białko, bo i tak 30 g białka z tego gainera to syf Źródła tłuszczy: tłuste ryby, olej lniany, jajka, oliwa z oliwek, orzechy, masło, olej kokosowy i wiórki, sery podpuszczkowe, awokado, nierafinowany olej rzepakowy
Jeśli chodzi o ALA, to lepszy jest olej, ponieważ są różne odmiany lnu i siemię może być niskolinolenowe, czyli nie zawierać tego ALA w pożądanej ilości, za to prawie same kwasy omega6. Chyba że na opakowaniu było zaznaczone, że jest to siemię z dużą zawartością omega3, to co innego. Większość siemienia lnianego w sklepach jest importowane [...]
Dla mnie olej lniany. Zawartość kwasu alfa-linolenowego to ponad 50%. Biorąc pod uwagę ciągłe braki w bilansie kwasów tłuszczowych dla mnie osobiście najważniejsze są omega-3, w prawdzie to kwasy krótko łańcuchowe ale zawsze poprawiają ten bilans. Olej rzepakowy i oliwa z oliwek wychodzą podobnie. Ciekawy skład mają jeszcze orzechy włoskie, one [...]
[...] od ilości o6. Czym więcej o6 w diecie tym konwersja jest niższa. W idealnych warunkach konwersja to ~20% (przy braku o6 w diecie). Przy nadmiarze konwersja zmierza do 0%. A olej rzepakowy nie dostarcza żadnych składników odżywczych tylko kiepskiej jakości energię. Smalec jest dużo zdrowszy niż rzepakowy czy oliwa z oliwek. [...]
tak ale migdały i słonecznik to złe źródła tłuszczy -jako źródło kwasów tłuszczwoych nasyconych: masło naturalne, olej kokosowy, smalec (o którym więcej przy smażeniu), -jako źródło kwasów tłuszczowych jednonienasyconych: oliwę z oliwek (extra virgin), olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego (Canola), -jako źródlo kwasow [...]
Nigdzie nie napisałem że tłuszcze są złe lub dobre, a jedynie porównuje te dwa: Oils Planet - Olej kokosowy: Wartość energetyczna: 3700kj/900kcal Tłuszcz: 100g w tym tłuszcze nasycone: 91g Węglowodany: 0g w tym cukry: 0g Białko: 0g Sól: 0g Złote Łany - Olej rzepakowy: Wartość energetyczna: 3364kj/900kcal Tłuszcz: 91g w tym tłuszcze nasycone: 6,4g [...]
mozesz wrzucic jakas kasze dla urozmaicenia. Olej lniany - super tylko nie nadaje sie do smazenia - to wiesz ?, drugi dobry olej to oliwa z oliwek z pierwszego tloczenia i olej rzepakowy. Miesa: tluste ryby morskie: losos, halibut rowniez bardzo dobry ale chudszy dorsz jak rowniez doskonaly jest sledz, ze slodkowodnych: pstrag. Inne miesa: chuda [...]
[...] ryżu produkcji UncleBensa dostępnym w kazdym supermarkecie? "no i punkt kulminacyjny omega trzy ha h ah ha trzeba kupowa w kapsułkach albo zjada w rybach i do tego olej lniany o którym wspominałeś a wiesz jaka jest zawartoś omega 3 w oleju lnianym???" nie rozumiem co tu piszesz bo jakoś to dziwnie brzmi :) tzn. trzeba jesc omega 3 [...]
gotuj//paruj/piecz/griluj na koncu smaz! Jezlei smazysz to-tluszce stale maslo/smalec lub dobrej jakosci olej rzepakowy z 1-wszego tloczenia, lub olej kokosowy. Przypraw posprostu dobrze kuraka, ulubionymi przyprawami a nawet gotowany jest naprawde smaczny
kelner-zalezne od diety, uloz diete i rozklad BTW, bedziesz wiedzial jakie masz zapotrezbowanie na tluszce . B-REAl dzieki forte chcialem sie raczej upewnic niz wprowadzac jakies duze zmiany. Rodzynki pewnie pare dodam ale i tak mam juz sporo ww wiec nie chce przesadzac.MOZESZ DODAC RANO JAKIS OWOC, W SNIADANIU POWINNA SIE ZJADOWAC JAKAS ILSOC [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] dziwnego, że nie chudniesz przy takich makroskładnikach Zwięsz białko do około 2 g na kg masy ciała. Podbij tłuszcz do 1 g około zdrowymi źródłami : Źródła tłuszczy: tłuste ryby, olej lniany, jajka, oliwa z oliwek, orzechy, masło, olej kokosowy, sery podpuszczkowe, olej rzepakowy Zmniejsz węglowodany, żeby deficyt pozostał około 200-400 kcal
[...] pod wpływem temperatury traci swoje zdrowotne właściwości? Czy w związku z tym nie lepiej dodawać go po usmażeniu placków? 2. Na czym smażyć placki? Czytałem parę artykułów i nie mam jednoznacznej odpowiedzi, z racji głównie "dość" wysokiej temperatury i czasu smażenia ? oliwa/oliwa extra virgin/ olej słonecznikowy/ olej rzepakowy ?